Despre sarcina gemelara cu Dr. Marius Mîndroc

Pe scurt despre sarcina gemelara

L-am rugat pe domnul meu doctor Dr.Marius Mîndroc, sa ne dea cateva amanunte din punct de vedere medical despre sarcina gemelara, sa vedem si noi cum sta treaba! Intre garzi si zecile de consultatii a scris cateva randuri….data viitoare il iau la intrebari, adica ma fac reportera adevarata, asa ca daca dupa acest articol aveti intrebari si sunt sigura ca veti avea, le astept cu drag!

Sarcina gemelara reprezinta o surpriza a cuplului cand survine pe cale naturala si o dorinta dusa la extrem cand apare dupa o fertilizare in vitro.  Bucuria ca vom deveni parinti de gemeni  chiar si….tripleti, ne face de multe ori sa uitam ca riscurile la care ne supunem sunt de cateva ori mai mari atat  la mama cat si la bebelusi in comparatie cu o sarcina unica. Supradistensia  uterului, excesul de lichid amniotic, ruptura  prematura  de membrane (se pierde lichid amniotic  si ulterior declansarea travaliului), preeclamsia si mai rar eclampsia (o complicatie a hipertensiunii arteriale) sunt doar cateva din cele mai frecvente cauze  si   riscuri  de nastere prematura.

De multe ori suntem intrebati de cauzele  ce duc la sarcina gemelara. Ei bine, tratamentele de stimulare ovariana, ce produc ovulatie multipla  si tehnicile de fertilizare in vitro, au dus la sarcina multipla, de cele mai multe ori gemelara. Mai vorbim si de alti factori  favorizanti  dar care nu reprezinta o regula sigura in aparitia sarcinii :  incidenta crescuta cu cresterea varstei viitoarei mamici, tarile nordice, diferite rase (in special rasa neagra), factorul genetic – antecedentele familiale de gemeni cresc riscul de cateva ori de a avea o astfel de sarcina.

Sarcina gemelara poate fi de 2 tipuri:

Sarcina monozigotica – ce rezulta dintr-un singur ovul fecundat ce se divide in 2 zigoti similari – identici cu acelasi genotip si fenotip. Astfel ca, daca diviziunea are loc in primele 3 zile, avem sarcina monozigotica gemelara dicorionica diamniotica; asta inseamna ca are 2 placente si 2 saci gestationali diferiti .

– daca diviziuneaa are loc intre zilele 3 si 7, atunci avem sarcina gemelara monozigotica diamniotica  monocoriala – inseamna ca avem o singura placenta si 2 saci gestationali .

– daca diviziunea are loc intre zilele 7-9, atunci avem sarcina gemelara monozigotica monoamniotica monocoriala – deci avem aceeasi placenta si acelasi sac gestational .

– daca diviziunea se face dupa a 8 – a zi sau a 9 – a zi dupa altii , atunci avem risc mare de gemeni conjugati – gemeni lipiti.

Deci riscul de complicatii si malformatii   creste cu cat se face mai tarziu diviziunea ovulului .

Sarcina   dizigota – cand se obtine din 2 ovule si 2 spermatozoizi diferiti.

Este de obicei, sarcina cu prognosticul cel mai bun.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.